Mjölk och fyllda kex

Ljungby

Att gå ärenden

En dragbil med trailer segade sig förbi Folkets Hus på väg mot Posthuset. På släpet stod en grävskopa med arm lång nog att nå alla husets hörn. Två blåklädda män från rivningslaget drog undan en del av avspärrningen runt huset för att ta emot grävskopan.

Väl inbyltade med var sin filt om benen satt de båda pensionärerna Alfred och Sluggo på sin vanliga bänk utanför den södra gaveln. Det var tidig vår och solen värmde deras ryggar. De satt tysta och njöt av dagen och varandras sällskap. Sluggo vände sig mot Alfred.

   – Var du tvungen att hjälpa till hemma som barn, Alfred?

   – Jo, det fick jag allt. Efter förmåga antar jag.

   – Vad fick du göra då? Hjälpa till och städa?

Alfreds tankar gick till sin födelsestad. En järnvägsstation, smalspårig järnväg, en bensinstation, ett hotell längs Riksväg 1 och CTC-fabriken. Under fyrtiotalet en liten stad nästan utan trafik annat än på riksvägen mitt för huset där Alfred bodde. På andra sidan gatan fanns ett stort fält. Därifrån hördes smällar från en skjutbana. Militärer lärde sig skjuta där sa de stora. Staden låg i Småland och hette Ljungby.

mjolkkrukaEn dag följde Alfred med sin mor till mejeriet för att köpa mjölk. Han höll en fyrkantig spånkorg i handen. Hans mamma bar en kanna av bleck. De steg in genom dörren till en butik med kakelklädda väggar, ett stort skyltfönster mot gatan och en låg disk. Han såg sig om med stora ögon. På väggen bakom disken satt två runda behållare med glas på utsidan, två glas på varje behållare, ett glas för var sitt fack. Det ena facket var vitt, fullt med mjölk. Det andra var svart och tomt.

Tanten bakom disken tog emot mammas mjölkkanna och ställde under en pip på den ena behållaren. Hon drog i en spak och facket med mjölk tömdes genom pipen. Samtidigt strömmade det in mjölk i det tomma facket. Mjölken virvlade och skummande. Tanten drog över spaken åt andra hållet och virvlandet av mjölk började på nytt. Alfred var trollbunden av mjölkens dans och kunde inte släppa glasrutorna med blicken.

 Efter det första besöket fick Alfred gå själv till mejeriet och handla för sin mor. Med mjölkkannan i ena handen och spånkorgen med en börs i den andra sköt han upp den tunga mejeridörren och lyfte upp kannan på disken utan ett ord. När mjölken var uppmätt pekade han på en glasmonter med fyllda kex. Fanns det andra kunder på mejeriet väntade han gärna för att få se mjölkens lek i facken.

fyllda-ranMed mjölkkanna och korg i hårt grepp lämnade han affären. På vägen hem satte han sig på trottoarkanten, öppnade paketet med kex och åt. Han delade de tunna kexen och slicka i sig fyllningen innan han tuggade i sig kexen ett i sänder. Tillbaka hemma var alla uppätna. Inte en smula avslöjade Alfreds mellanmål.

Hans mor fick veta om hans inköp långt senare. En dag när hon själv köpte mjölk i mejeriet frågade tanten bakom disken om Alfred fick lov att köpa fyllda kex varje gång han handlade.

   – Jag gick och handlade, sa Alfred. Jag var mellan tre och fyra år och köpte regelbundet mjölk på ett mejeri. Det var väl inte bara oangenämt, sa Alfred.

   Sluggo tyckte sig se ett leende på vännens läppar.

Fan, tänkte Sluggo. Slickar han sig om munnen?

Mjölk och fyllda kex
Tagged on:         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 2 =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Hoppa till verktygsfältet