Noveller, novellsamlingar och antologier

Journalisten och författaren Bertil Falk skrev Ett försvarstal för novellen

Bertil Falk ser ett ljus långt in i tunneln dels på grund av internet dels på att Nobelpriset 2013 tilldelades Alice Munro.

Citat ur artikeln: ”Novellens ställning är fortfarande svag, men det har hänt en del. Novellen har exempelvis fått en starkare ställning på grund av Internet. Novellen fick också en skjuts när Nobelpriset 2013 tilldelades Alice Munro. Det var första gången i Nobelprisets historia, som en ren novellist tilldelades priset, vilket säger en hel del om etablissemangets attityd till konstformen. Valet ledde till att tusentals läsare, som annars inte skulle ta i en novell med tång, ”tvingades” läsa hennes fina noveller för att annars riskera att hamna i bakvatten till den för tillfället rådande litterära tidsandan.”

Det pågår ett stort antal novelltävlingar. Allt från författarwannabees egna initiativ till Umeå Kommuns novellpris. Tävlingar på lek men allvar som Mininovelltävling på kapitel1.se forum. Tävlingar med en seriös tanke bakom som forskning.se Novelltävling – prata om alkohol.

Intresset att skriva noveller är stort. Större än att läsa?

Ett svenskt förlag, förlaget med internets fulaste hemsida, bjöd in till en novellantologi. Författarna fick ställa sina alster till förfogande utan ersättning. Antologin trycktes och salufördes. Den planerade fortsättningen uteblev dock. Trots gratis bidrag blev det uppenbarligen ingen vinst i projektet.

Ännu ett klipp ur Bertil Falks artikel: ”Att läsa skönlitteratur är bland annat ett sätt att tillgodogöra sig erfarenheter, som man inte själv har gjort eller har möjlighet att göra. Det ger också en möjlighet att jämföra olika sätt att lösa ett och samma livsproblem. Kort och gott: enligt min mening efter 73 års läsning, så är det mer berikande att läsa noveller än romaner. Därmed inte sagt att man ska undvika romaner, men jag finner det rimligt att alltid ha några noveller vid sidan av sängen och läser minst en novell varje kväll innan jag somnar. Fast jag har samtidigt just beställt en historisk roman från 1973, En ljungande malm av Carl Greek. Det är en deckare som sägs vara väldigt bra.”

Det har hävdats från många håll att en novell är lagom läsning vid sänggående.

Förhoppningsvis hjälper internet och ebokpublicering upp novellen. Att skriva novell är en konst alla författare inte behärskar.

Relaterade artiklar

Noveller, novellsamlingar och antologier
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − tolv =

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Hoppa till verktygsfältet